Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- 3-4 plastry boczku,
- Kawałek (ok. 15 cm) kiełbasy wiejskiej,
- 4-6 szt. pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- Garść świeżego koperku,
- Łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka mąki,
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania:
- Młodą kapustę obieram z wierzchnich liści, kroję na ćwiartki i wykrawam głąby.
- Następnie kapustę szatkuję drobno, wrzucam do miski i płuczę w zimnej wodzie.
- Odsączoną kapustę wrzucam do garnka, dodaję przyprawy i koperek, zalewam 1 szklanką przefiltrowanej wody i nastawiam na średni ogień.
- Kapustę gotujemy około 15-20 minut. Po tym czasie dodaję do kapusty łyżkę cytryny. Zależnie od ilości kapusty i od jej wieku czas może się minimalnie zmienić – gotujemy aż będzie miękka.
- Na patelni podsmażam pokrojone w drobną kostkę: kiełbasę, boczek, pieczarki oraz cebulę. Do smażenia nie używam tłuszczu – wystarczający będzie ten z kiełbasy i boczku.
- Pod koniec smażenia biorę łyżkę wody spod kapusty i rozrabiam w niej łyżkę mąki. Całość wlewam do kapusty wraz z podsmażonymi składnikami.
- Mieszam dokładnie i gotuję przez 2-3 minuty.
- Młodą kapustę wraz z dodatkami podaję jako dodatek do głównego dania, albo jem jako autonomiczne danie.

One thought on “Młoda kapusta z kiełbasą, boczkiem, koperkiem i pieczarkami”