Czego będziemy potrzebować do przygotowania polędwicy wieprzowej w sosie?
- 400 gram polędwicy wieprzowej,
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
- 2 łyżki mleka,
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kolendra, czosnek, lubczyk i majeranek,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- 250 ml wody,
- Opcjonalnie: łyżeczka mąki.

Sposób przygotowania polędwiczek:
- Najpierw robię marynatę – mieszam musztardę z mlekiem i przyprawami.
- Kroję polędwicę na plasterki grubości palca, następnie lekko rozbijam – dosłownie 3-4 klepnięcia z każdej strony.
- Polędwicę mieszam z marynatą i odstawiam do lodówki na 2-3 godziny. Rozgrzewam olej na patelni i obsmażam polędwiczki z obu stron przez 3 minuty.
- Następnie mieszam wodę z pozostałą marynatą i wlewam na patelnię. Przykrywam polędwiczki i duszę przez 15-20 minut.
- Jeżeli chcemy uzyskać gęsty sos – zlewamy odrobinę wody spod polędwiczek, mieszamy w niej łyżeczkę mąki i z powrotem wlewamy na patelnię.
- Polędwiczki podaję z kaszą pęczak, modrą kapustą oraz zasmażanymi pieczarkami z tego przepisu. Smacznego!

One thought on “Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym”