Najbardziej niefotogeniczna zupa jaką miałem okazję robić 😂 Był problem ze zrobieniem zdjęcia, ale nie było problemu z pochłonięciem całej wielkiej porcji 🙈 Botwinka zabielana śmietaną z dodatkiem jajka, ziemniaków, marchewki i pietruszki 💜 Zobacz przepis na wiosenną zupę buraczkową z dodatkami.
Składniki i wartości odżywcze na poniższym zdjęciu:

- Porcja z podanych składników jest baaaardzo duża 🐷 ale zawiera mało kalorii 🤏
Sposób przygotowania zupy buraczkowej:
- Botwinkę dokładnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Skrapiam cytryną, mieszam i zalewam gorącym wywarem – albo z kości, albo warzywnym.
- Używam tym razem gotowego bulionu warzywnego oraz ugotowanym w nich wcześniej: marchewki, ziemniaków i pietruszki.
- Buraczki gotuję około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaję zahartowaną śmietanę, sól oraz pieprz. Mieszam i czekam, aż zupa zacznie wrzeć – następnie zdejmuję garnek z palnika.
- Podaję wraz z warzywami z wywaru oraz z jajkiem i koperkiem. Zazwyczaj używam świeżego koperku – tym razem dodałem suszony i niestety nie był tak aromatyczny.
