Składniki jakich potrzebujesz do zrobienia kopytek:
- Ziemniaki – 1 kg,
- Mąka pszenna – 250 g,
- Jajko – 1 szt.,
- Przyprawy: sól.
Sposób przygotowania kopytek:
Przepis jest bardzo prosty. Najpierw gotuję ziemniaki w osolonej wodzie. Po przestudzeniu (ale muszą być letnie) należy je zgnieść, sprasować lub zmielić przez drobne sitko. Po całkowitym przestygnięciu do temperatury pokojowej, dodaję 220 gram mąki, 1 jajko i sól. Mieszam wszystkie składniki, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, rozdzielam na 5-6 części. Każdą z części wyjmuje na podsypaną mąką stolnicę (pozostałe 30 gram mąki), wałkuję na wąski, długi kawałek ciasta i kroję.

W garnku gotuję wodę, powinno być jej około 3/4. Doprawiam solą i wrzucam część kopytek. Z podanego przepisu wychodzi około 100 sztuk – przed gotowaniem rozdzielam je na 3 części. Od razu po włożeniu ich do garnka, trzeba je delikatnie zamieszać. Gotuję 1,5-2 minuty od wypłynięcia. Tradycyjne kopytka ziemniaczane można podawać z sosami, gulaszem, warzywami, a nawet na słodko. W Polskich domach często kopytka podaje się podsmażone na maśle z dodatkiem bułki tartej.
Przybliżona kaloryczność jednej porcji (16 sztuk):
- Wartość energetyczna: 299 kcal,
- Białka: 8,90 g,
- Tłuszcze: 1,35 g,
- Węglowodany: 63,39 g,
- Błonnik: 4,38 g.
Koszt całości (oraz jednej porcji): 3,00 zł (0,50 zł).

3 myśli w temacie “Sprawdzony przepis na kopytka tradycyjne ziemniaczane”