Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij

Sprawdzony przepis na bigos z młodej i kiszonej kapusty.

bigos z kapusty białej i kiszonej

Składniki jakich potrzebujesz do zrobienia bigosu:

  • Kapusta kiszona – 1 kg,
  • Kapusta biała – 1 kg,
  • Mięso z szynki wieprzowej – 500 g,
  • Kiełbasa śląska – 300 g,
  • Boczek wędzony – 150 g,
  • Cebula – 225 g,
  • Pomidor – 110 g,
  • Śliwki bez pestek suszone – 75 g,
  • Suszone grzyby lub pieczarki – 70 g,
  • Wino czerwone wytrawne – 70 g,
  • Woda – 800 ml,
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec.

Sposób przygotowania bigosu:

Przygotowuję obydwie kapusty. Kiszoną – lekko odciskam i kroję dość drobno. Dolewam połowę (400 ml) wody i całość gotuję przez godzinę. Świeżą kapustę białą szatkuję, dodaje drugą część wody i gotuję w osobnym garnku przez pół godziny.

W międzyczasie kroję mięso, kiełbasę, boczek, cebulę, śliwki i grzyby. Następnie wszystkie te składniki wrzucam na patelnię na mały gaz i podsmażam. Nie używam tłuszczu do smażenia – boczek i kiełbasa wystarczą.

biała kapusta główka
fot. pixabay.com

Po tym jak wszystko się ugotuje, mieszam w jednym garnku, dodaję przyprawy i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość gotuję około godziny na małym gazie, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania wlewam do garnka 70 ml czerwonego wina.

Bigos można podawać sam, z domowym pieczywem lub ziemniakami. Z podanych składników wychodzi około 10 porcji bigosu.

Przybliżona kaloryczność jednej porcji:

  • Wartość energetyczna: 296 kcal,
  • Białko: 20,31 g,
  • Tłuszcze: 15,13 g,
  • Węglowodany: 18,65 g,
  • Błonnik: 5,66 g.
Koszt całości (oraz jednej porcji): 32,90 zł (3,29 zł).
bigos z kapusty białej i kiszonej
fot. własna

 

One thought on “Sprawdzony przepis na bigos z młodej i kiszonej kapusty.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: