Składniki jakich potrzebujesz do zrobienia bigosu:
- Kapusta kiszona – 1 kg,
- Kapusta biała – 1 kg,
- Mięso z szynki wieprzowej – 500 g,
- Kiełbasa śląska – 300 g,
- Boczek wędzony – 150 g,
- Cebula – 225 g,
- Pomidor – 110 g,
- Śliwki bez pestek suszone – 75 g,
- Suszone grzyby lub pieczarki – 70 g,
- Wino czerwone wytrawne – 70 g,
- Woda – 800 ml,
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec.
Sposób przygotowania bigosu:
Przygotowuję obydwie kapusty. Kiszoną – lekko odciskam i kroję dość drobno. Dolewam połowę (400 ml) wody i całość gotuję przez godzinę. Świeżą kapustę białą szatkuję, dodaje drugą część wody i gotuję w osobnym garnku przez pół godziny.
W międzyczasie kroję mięso, kiełbasę, boczek, cebulę, śliwki i grzyby. Następnie wszystkie te składniki wrzucam na patelnię na mały gaz i podsmażam. Nie używam tłuszczu do smażenia – boczek i kiełbasa wystarczą.

Po tym jak wszystko się ugotuje, mieszam w jednym garnku, dodaję przyprawy i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość gotuję około godziny na małym gazie, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania wlewam do garnka 70 ml czerwonego wina.
Bigos można podawać sam, z domowym pieczywem lub ziemniakami. Z podanych składników wychodzi około 10 porcji bigosu.
Przybliżona kaloryczność jednej porcji:
- Wartość energetyczna: 296 kcal,
- Białko: 20,31 g,
- Tłuszcze: 15,13 g,
- Węglowodany: 18,65 g,
- Błonnik: 5,66 g.
Koszt całości (oraz jednej porcji): 32,90 zł (3,29 zł).

One thought on “Sprawdzony przepis na bigos z młodej i kiszonej kapusty.”