Sezon na kurki rozpoczęty 🔥 W jakim wydaniu lubicie je najbardziej? 💬 Sos kurkowo-śmietanowy gości w naszej kuchni przez cały sezon. Jajecznica na kurkach to też doskonały pomysł na sycące śniadanie.
Tutaj wersja a’la polska carbonara 😂 kurki + boczek + śmietana + makaron.

- Pokrojony w kostkę boczek podsmażam na patelni przez kilka minut.
- Do podsmażonego boczku dodaje świeżą (1 szt.) bądź suszoną cebulę i pokrojone w kostkę kurki.
- Smażę przez około 7-8 minut, aż do odparowania całej wody.
- Dopiero wtedy doprawiam solą i pieprzem oraz wlewam śmietanę.
- Redukuję sos na małym gazie przez kilka minut, aż do uzyskania pożądanej gęstości.
- Po zdjęciu patelni z kuchenki, dodaję dużo pokrojonej natki pietruszki, a całość mieszam wraz z ugotowanym makaronem.