Ryby 🐟 często powinny gościć na naszych stołach. Dzisiaj nietypowe wydanie pieczonego szczupaka 🐬 z czarnym ryżem i duszonym szpinakiem 🍚🍃
Składniki potrzebne do przygotowania dania wraz z wartościami odżywczymi dla jednej porcji:

Sposób przygotowania dania:
- Filet ze szczupaka skrapiam sokiem z cytryny oraz połową oliwy (1 łyżeczka, około 5 gram). Przyprawiam ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli.
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni (góra-dół) i wkładam przyprawioną rybę. Piekę około 20 minut, tak aby ryba była upieczona w środku, lecz nie wysuszyła się zbyt bardzo.
- W międzyczasie gotuję ryż i duszę szpinak.
Jak ugotować czarny ryż na sypko?
1. Przed ugotowaniem ziarna należy wypłukać w zimnej wodzie. Następnie zalewamy ryż wodą w stosunku 1:2.
2. W tym przypadku cała zawartość garnka miała łączną wagę 375 gram (125 g czarnego ryżu + 250 g wody).
3. Ryż gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 25-30 minut. Całość możemy posolić, lecz ja unikam soli w diecie.
4. Gdy ryż całkowicie wchłonie wodę, zostawiamy go jeszcze na 10 minut, nie zdejmując pokrywki.
- Na patelni rozgrzewam drugą część oliwy, podsmażam na niej czosnek wraz z cebulką i gdy się zeszklą – dorzucam szpinak. Duszę pod przykrywką na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Surową cebulę, można zastąpić cebulą w kostce, lecz jednak zdrowszym wyborem zawsze będą świeże warzywa.