Przepis bazuje na soczewicy i pomidorach, przez co możemy mieć skojarzenie smakowe z naszą klasyczną pomidorową 🍅 Nietypowy smak tej zupy tkwi głównie w przyprawach – gałka muszkatołowa oraz kumin nadają jej niepowtarzalnego aromatu 👃 Zupa z soczewicą i pomidorami to doskonały przepis na danie niskokaloryczne, z dużą zawartością białka – szczególnie jak na zupę bezmięsną.
Składniki oraz wartości odżywcze na poniższym zdjęciu:

Sposób wykonania libańskiej zupy z soczewicy:
- 🟥 Na patelni podsmażam lekko szczypiorek (może być cebula) wraz z czosnkiem. Po 3-5 minutach dorzucam opłukaną soczewicę,
- ⬜ Mieszam całość i po 1-2 minutach doprawiam łyżeczką kuminu oraz gałki i wlewam wywar,
- 🟩 Gotuję 15 minut, po czym wlewam pomidory z puszki i dodaję koncentratu. Przyprawiam solą i pieprzem,
- ⬜ Z podanej ilości składników wychodzą 3-4 porcje dość gęstej zupy. Jeśli wolisz rzadszą – dodaj wody, bulionu lub więcej pomidorów,
- 🟥 Tradycyjna libańska zupa może być także zblendowana.
