Kapsalon jest to stosunkowo nowy pomysł na kebaba czy też shoarmę podaną w inny sposób. W 2003 roku Nathaniel Gomes (holenderski fryzjer) wraz z zaprzyjaźnioną restauracją stworzył pomysł na to danie. Bazowo – kapsalon może być podobnie jak shoarma czy kebab – dosyć kalorycznym daniem. Postanowiłem je nieco „odchudzić” używając chudego mięsa, sera o obniżonej zawartości tłuszczu, a frytki zrobiłem pieczone – zamiast dużo bardziej kalorycznych smażonych.
Składniki potrzebne do przygotowania dania:
- 1 pierś z kurczaka bez skóry (300 g),
- Plaster udźca wołowego (130 g),
- Ziemniaki (730 g),
- Ser królewski light (170 g),
- Pomidory koktajlowe (150 g),
- Ogórek zielony (100 g),
- Sałata lodowa (80 g),
- 4 łyżki oleju (26 g),
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, suszony koperek, kolendra, czosnek w proszku.
Sos:
- Jogurt naturalny grecki (100 g),
- Majonez Winiary light (30 g),
- 1 ząbek czosnku (5 g),
- Łyżka koperku suszonego lub świeżego (3 g),
- Szczypta soli i pieprzu.
Kapsalon – sposób przygotowania:
- Mięso kroję na mniejsze kawałki, rozbijam je na małe kotlety, przyprawiam solą, pieprzem, papryką, kolendrą, czosnkiem i połową oleju, dokładnie mieszam i nabijam na wykałaczki. Jako podstawy używam połówki cebuli, aby wykałaczki były stabilne. Mięso nakładam na wykałaczki naprzemiennie. Piekę w piekarniku na termoobiegu przy 200 stopniach. Po kwadransie wyjmuję i obcinam mięso z brzegów, a pozostałe mięso dopiekam.
- W międzyczasie myję i kroję ziemniaki na frytki. Polewam drugą połową oleju, dodaję sól, koperek oraz zioła prowansalskie. Frytki umieszczam na blasze i wrzucam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach mieszam frytki i piekę przez kolejne 10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości i ilości frytek, a także i od rodzaju ziemniaków.
- Do szklanej foremki (choć może to też być aluminiowa) wkładam frytki, okrywam serem i posypuję drobno pokrojonym mięsem. Wkładam do piekarnika na kilka minut – aż do rozpuszczenia się sera. Wierzch polewam sosem i posypuję sałatą i warzywami. Jako surówki możesz użyć swoich ulubionych warzyw – idealnie z kapsalonem komponują się te na bazie kapusty (szczególnie pekińskiej bądź czerwonej) z dodatkiem cebuli (szczególnie czerwonej).
- Z podanych składników zrobiłem dwie porcje, ale były tak ogromne, że można danie podzielić na 3 lub 4 normalne porcje 🙂
Kapsalon – wartości odżywcze w jednej, dużej porcji:
- Wartość energetyczna: 1090 kcal,
- Białka: 83,39 g,
- Tłuszcze: 47,35 g,
- Węglowodany: 85,59 g,
- Błonnik: 7,59 g.