Kotlety gołąbkowe, znane także jako gołąbki bez zawijania 🕊️ Czyli jak zachęcić kogoś, kto nie lubi gołąbków do zjedzenia nie-gołąbków 😂
W porównaniu do tradycyjnych gołąbków użyłem także innego mięsa (kurczak +wołowina), a ryż zastąpiłem pęczakiem 🔀 Także sos zrobiłem na bazie żółtych pomidorów 🍅 Wszystko na opak 🙃
Składniki na 15 kotletów i wartości odżywcze per porcja na poniższym zdjęciu:

Sposób przygotowania kotletów a’la gołąbki:
- Cebulę drobno siekam i podsmażam na połowie oleju. Po jej przestygnięciu mieszam wraz z mięsem.
- Mięsa mieszam ze sobą oraz z poszatkowaną kapustą, jajkiem, musztardą i przyprawami.

- Do przyprawienia używam soli, natki pietruszki i lubczyku, kolendry, czosnku, kminu i słodkiej papryki.
- Dosypuje również pęczak, który można przelać wrzątkiem. Formuje 15 kotlecików i obsmażam po 5-6 minut z obydwu stron.
- Do garnka wlewam pomidory, dodaje koncentrat oraz ok. 250 ml wody.
- Na to układam kotlety i duszę pod przykryciem przez 30-40 minut.
