Chleb domowy 🍞 Przygotujesz go w 15 minut! Wypiekacie czasem swoje pieczywo? 🤔 Tym razem aż 4 rodzaje mąki + trochę dodatków 🌾 Z podanych składników wychodzą dwa bochenki chleba o łącznej wadze około 1,6 kg. Ten przepis na chleb domowy jest bardzo łatwy, wystarczy wymieszać składniki i upiec. Samo przygotowanie ciasta zajmie nam kwadrans, natomiast wyrastanie wraz z wypiekiem to maksymalnie 1,5 godziny.
Składniki potrzebne do przygotowania domowego chleba:
Sposób przygotowania chleba mieszanego:
- W misce robota łączę wszystkie sypkie składniki – mąki, suche drożdże, zakwas chlebowy, płatki, sól oraz ziarna lnu (opcjonalnie). Zalewam całość mlekiem o temperaturze pokojowej – może być lekko letnie oraz dodaję miód. Dodałem do ciasta także 100 ml wody, lecz ilość jaką trzeba dodać zależy też od tego czy mąka jest wilgotna.
- Samo ciasto powinno mieć konsystencję w miarę twardą i lekko lepką. Po wyjęciu z misy robota powinno się łatwo wyrabiać rękami.
- W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 50 stopni.
domowy chleb na zakwasie żytnim - Po wyrobieniu ciasta robotem, przekładam je na stolnicę, lekko podsypuję mąką i formuję chleb. Układam w foremkach – można je przesmarować tłuszczem i podsypać mąką.
- Chleb umieszczam w piekarniku uprzednio nagrzanym do 50 stopni. Wyłączam i zostawiam ciasto do wyrośnięcia – 30 do 40 minut w zupełności wystarczy. Następnie nie wyjmując chleba nastawiam piekarnik na 45 minut i 180 stopni. Po upieczeniu zostawiam chleb jeszcze przez kwadrans w piekarniku, a następnie wyjmuję na kratkę do ostygnięcia.
