Jak zrobić brownie bez mąki i bez glutenu? Wyobraź sobie, że niemal idealnie odwzorowane brownie można zrobić z fasoli w puszce – jest dużo zdrowsze od pierwowzoru, a smakuje niemalże tak samo. Brownie możemy również słodzić w alternatywny sposób – daktylami, bananem, miodem, stewią albo ksylitolem – nasze ciasto można zrobić bez użycia białego cukru. Co więcej – brownie z tego przepisu zrobimy bez miksera – wystarczy jedynie blender. Brownie z czerwonej fasoli jest to ciasto niskokaloryczne, niskowęglowodanowe i zawiera dużo białka. Z powodzeniem można je włączyć do codziennego menu, nawet jeśli jesteśmy na diecie.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta fasolowego:
- 2 puszki odsączonej czerwonej fasoli (420 g),
- 200 gram suszonych daktyli,
- 200 ml wrzącej wody,
- 3 jajka (170 g),
- 60 gram kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,
- 40 gram miodu lub innego „słodzidła”,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania bezglutenowego brownie:
- Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut.
- Nastawiamy piekarnik do 180 stopni.
- W tym czasie zajmujemy się zmiksowaniem ciasta.
- Daktyle muszą ostygnąć na tyle, by jajka się nie ścięły.
- Wszystkie wymienione składniki wrzucamy do blendera (razem z wodą z daktyli) i miksujemy na gładką masę.
- Ciasto fasolowe wylewamy na blaszkę i pieczemy około 30 minut.
- Brownie nie wyrasta tak jak np. biszkopt, więc nie potrzebujemy wysokiej blachy.
- Opcjonalnie ciasto można polać polewą i udekorować orzechami lub bakaliami.

Przybliżone wartości odżywcze 1 porcji:
- Wartość energetyczna: 173 kcal,
- Białko: 8,18 g,
- Tłuszcze: 2,90 g,
- Węglowodany: 24,73 g,
- Błonnik: 5,53 g.