Składniki potrzebne do przygotowania sałatki hawajskiej:
- Puszka odsączonego ananasa (300 g),
- Ser gouda w kawałki (230 g),
- Szynka konserwowa wieprzowa (230 g),
- Słoik selera konserwowego (180 g),
- Puszka kukurydzy konserwowej (170 g),
- 3 małe jajka kurze (150 g),
- Pół papryki czerwonej (120 g),
- Dwie łyżki majonezu kieleckiego (50 g),
- Dwie łyżki jogurtu greckiego 0% (50 g),
- Garść szczypiorku (10 g),
- Przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie pieprz cayenne.

Sposób przygotowania sałatki hawajskiej:
- Na początku gotuję jajka na twardo.
- Następnie odsączam ananasa i kukurydzę. Selera również odciskam z nadmiaru wody i kroję na mniejsze kawałki. Jeżeli masz ananasa w plasterkach – należy go pokroić w kostkę, tak samo jak szynkę, ser, paprykę i ostygnięte jajka.
- Wszystkie składniki mieszamy, wraz z majonezem, jogurtem, szczypiorkiem i przyprawami.
- Pieprz cayenne jest dość pikantny, więc używamy go w zależności od preferencji, natomiast idealnie komponuje się ze słodyczą ananasa.
- Sałatkę można „odchudzić” zastępując zwykły majonez wersją light, bądź większą ilością jogurtu.

Przybliżona wartość kaloryczna jednej porcji:
- Wartość energetyczna: 200 kcal,
- Białko: 12,62 g,
- Tłuszcze: 11,59 g,
- Węglowodany: 12,08 g,
- Błonnik: 1,43 g.