Makaron farfalle, czyli popularne u nas kokardki – pasuje do wielu dań zarówno wytrawnych jak i słodkich. Często kokardki wykorzystujemy również do sałatek. Makaron farfalle jest w dziesiątce najpopularniejszych makaronów na świecie, co zawdzięcza swojemu ciekawemu wyglądowi. Poniższy przepis na makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i łososiem to doskonały pomysł na wykorzystanie kokardek. Całość łączy aksamitny sos na bazie śmietany, a aromat potrawy podkreśla czosnek i świeżo zmielony pieprz.
Przepis na kokardki ze szpinakiem i łososiem:
- 1 mała cebula (50 g),
- 2 ząbki czosnku (10 g),
- Kilka sztuk suszonych pomidorów w oleju z ziołami (50 g),
- 3-4 sztuki pieczarek (80 g),
- Świeży szpinak (100 g),
- Śmietanka 30% (150 g),
- Łosoś wędzony (90 g),
- Makaron farfalle/kokardki (125 g),
- Przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól.

Sposób przygotowania makaronu farfalle:
- Kroję suszone pomidory na mniejsze kawałki, obieram i kroję cebulę w drobną kostkę i całość wrzucam na wysoką patelnię. Nie dodaję oleju – ten, który jest w pomidorach w zupełności wystarczy.
- Podsmażam cebulkę aż się zeszkli, po czym dodaję rozgnieciony czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażam przez około 5 minut.
- Dodaję świeży, umyty szpinak, chociaż można go zastąpić także mrożonym. Mieszam całość i przykrywam, duszę przez 10 minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
- W międzyczasie gotuję makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wracam do szpinaku – dodaję świeżo mielony pieprz i wlewam śmietankę. Mieszam aż do momentu, gdy śmietana zgęstnieje.
- Nie dodaję soli – suszone pomidory są dość słone i oddają już ten smak do sosu. Wędzony łosoś również jest wystarczająco słony.
- Po tym, jak sos się zredukuje, polewam makaron sosem i na wierzchu kładę drobno pokrojonego wędzonego łososia.
- Jeżeli chcemy nieco „odchudzić” danie – śmietanę możemy zastąpić zwykłym mlekiem lub mlekiem kokosowym.

Przybliżona wartość kaloryczna jednej porcji:
- Wartość energetyczna: 659 kcal,
- Białka: 22,76 g,
- Tłuszcze: 39,56 g,
- Węglowodany: 52,09 g,
- Błonnik: 3,62 g.