Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij

Makaron farfalle z sosem śmietanowo-szpinakowym i z wędzonym łososiem

Makaron farfalle z sosem śmietanowo-szpinakowym i z wędzonym łososiem ze szpinakiem śmietaną suszonymi pomidorami pieczarkami
Makaron farfalle, czyli popularne u nas kokardki – pasuje do wielu dań zarówno wytrawnych jak i słodkich. Często kokardki wykorzystujemy również do sałatek. Makaron farfalle jest w dziesiątce najpopularniejszych makaronów na świecie, co zawdzięcza swojemu ciekawemu wyglądowi. Poniższy przepis na makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i łososiem to doskonały pomysł na wykorzystanie kokardek. Całość łączy aksamitny sos na bazie śmietany, a aromat potrawy podkreśla czosnek i świeżo zmielony pieprz.

Przepis na kokardki ze szpinakiem i łososiem:

  • 1 mała cebula (50 g),
  • 2 ząbki czosnku (10 g),
  • Kilka sztuk suszonych pomidorów w oleju z ziołami (50 g),
  • 3-4 sztuki pieczarek (80 g),
  • Świeży szpinak (100 g),
  • Śmietanka 30% (150 g),
  • Łosoś wędzony (90 g),
  • Makaron farfalle/kokardki (125 g),
  • Przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól.
Makaron farfalle z sosem śmietanowo-szpinakowym i z wędzonym łososiem ze szpinakiem śmietaną suszonymi pomidorami pieczarkami
Makaron farfalle z sosem śmietanowo-szpinakowym i z wędzonym łososiem

Sposób przygotowania makaronu farfalle:

  • Kroję suszone pomidory na mniejsze kawałki, obieram i kroję cebulę w drobną kostkę i całość wrzucam na wysoką patelnię. Nie dodaję oleju – ten, który jest w pomidorach w zupełności wystarczy.
  • Podsmażam cebulkę aż się zeszkli, po czym dodaję rozgnieciony czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki. Podsmażam przez około 5 minut.
  • Dodaję świeży, umyty szpinak, chociaż można go zastąpić także mrożonym. Mieszam całość i przykrywam, duszę przez 10 minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
  • W międzyczasie gotuję makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Wracam do szpinaku – dodaję świeżo mielony pieprz i wlewam śmietankę. Mieszam aż do momentu, gdy śmietana zgęstnieje.
  • Nie dodaję soli – suszone pomidory są dość słone i oddają już ten smak do sosu. Wędzony łosoś również jest wystarczająco słony.
  • Po tym, jak sos się zredukuje, polewam makaron sosem i na wierzchu kładę drobno pokrojonego wędzonego łososia.
  • Jeżeli chcemy nieco „odchudzić” danie – śmietanę możemy zastąpić zwykłym mlekiem lub mlekiem kokosowym.
Makaron farfalle z sosem śmietanowo-szpinakowym i z wędzonym łososiem ze szpinakiem śmietaną suszonymi pomidorami pieczarkami
Makaron farfalle z sosem śmietanowo-szpinakowym i z wędzonym łososiem

Przybliżona wartość kaloryczna jednej porcji:

  • Wartość energetyczna: 659 kcal,
  • Białka: 22,76 g,
  • Tłuszcze: 39,56 g,
  • Węglowodany: 52,09 g,
  • Błonnik: 3,62 g.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: