Kluski śląskie to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, bazująca na ziemniakach. Z czym najlepiej smakują kluski śląskie? Większość z nas podaje je z sosami – tradycyjny śląski obiad składa się z klusków, zrazów wołowych i modrej kapusty. Jednakże kluski śląskie dobrze też komponują się zarówno z drobiem jak i sosem pieczarkowym, grzybowym czy też szpinakowym. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować kluski śląskie z dziurką, tak aby się nie rozpadały.
Składniki potrzebne do przyrządzenia 6 porcji klusek śląskich:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 200 g skrobi ziemniaczanej,
- 50 g mąki tortowej pszennej,
- 3 łyżeczki soli,
- 2 małe jajka (100 g).
Sposób przygotowania klusek śląskich:
- Ugotowane i ostudzone, letnie ziemniaki rozgniatam w prasce. Można także je zmielić maszynką.
- Czekam, aż całkowicie ostygną – ciepłe ziemniaki nie będą się zbyt dobrze kleić.
- Po tym do ziemniaków dodaję skrobię ziemniaczaną, jajka oraz 1 łyżeczkę soli. Mieszam dokładnie ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
fot. własna - W razie gdyby ciasto nadmiernie się kleiło, możemy dodać mąki ziemniaczanej. Ilość skrobi jaką dodamy do potrawy zależy od rodzaju ziemniaków.
- Mąki pszennej używam do podsypania ciasta.
- W międzyczasie nastawiamy wodę z dodatkiem 2 łyżeczek soli. Ważne, aby garnek był dość szeroki, aby kluski miały miejsce podczas gotowania.
- Ciasto z ziemniaków dzielę na 3 porcje.
- Robię z niego walec (taki jak na kopytka) i kroję na równe części. Z jednej porcji powinno wyjść około 14-18 klusek – zależnie od wielkości. Robiłem dość duże, więc wyszło ich 14.
fot. własna - Gdy woda już się gotuje, zmniejszam gaz do minimum, tak aby się nie gotowała. Delikatnie i pojedynczo wrzucam kluski, po czym delikatnie mieszam.
- Gotuję przez 10 minut, na minimalnym ogniu, bez przykrycia. Czas gotowania jest uzależniony od wielkości klusek. Mieszam kilkukrotnie.
- Kluski śląskie wyjmuję łyżką cedzakową, tak aby odciekły z wody. Do klusek najczęściej podaję sos pieczarkowy z piersią z kurczaka z tego przepisu. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze klusek śląskich w jednej porcji (ok. 7 sztuk):
- Wartość energetyczna: 310 kcal,
- Białko: 6,38 g,
- Tłuszcze: 1,92 g,
- Węglowodany: 68,40 g,
- Błonnik: 2,99 g.

One thought on “Sprawdzony przepis na kluski śląskie, które nigdy się nie rozpadają!”