Pierś z kurczaka jest bardzo delikatnym, chudym i bogatym w białko mięsem, które łatwo przyrządzić. Jest to też chyba najbardziej lubiane mięso przez wszystkich. Z piersią z kurczaka idealnie komponują się sosy bazujące na grzybach i pieczarkach. Natka pietruszki, rozmaryn czy śmietana idealnie się komponują zarówno z kurczakiem jak i grzybami oraz pieczarkami. Zastanawiasz się jak przyrządzić pierś z kurczaka, nie robiąc znowu kotletów? Spróbuj przepisu jednogarnkowego na duszonego fileta z kurczaka z sosem pieczarkowym.
Składniki potrzebne do przygotowania 3 porcji piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym:
- 300 g piersi z kurczaka,
- 150 g oczyszczonych pieczarek,
- Mała cebula (50 g),
- Ząbek czosnku (5 g),
- 10 g oleju lub oliwy z oliwek,
- 100 ml wody,
- 100 ml śmietany 12%,
- 2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu (10 g),
- Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, rozmaryn.
Sposób przygotowania dania:
- Obieram cebulę, czosnek, pieczarki i kroję w drobną kostkę. W międzyczasie rozgrzewam olej na patelni.
- Wrzucam na rozgrzaną patelnię cebulę wraz z pieczarkami. Czosnek dodaję później, gdyż jeśli obsmażymy go zbyt mocno – zostawi gorzki posmak.
fot. własna - Kroję pierś z kurczaka w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli – dodaję czosnek, mieszam i wrzucam fileta z kurczaka oraz przyprawy. Podsmażam przez 10 minut.
- Po 10 minutach dolewam szklankę wody i przykrywam całe danie, aby się poddusiło. Zostawiam pod przykryciem na niedużym gazie na kolejne 10 minut.
- W tym czasie mieszam śmietanę wraz z mąką oraz odrobiną soli. Wlewam na patelnię i mieszam, aż do uzyskania jednolitego sosu. Zostawiam pod przykryciem na kolejne 5 minut, lecz już wyłączam gaz.
- Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym idealnie komponuje się z makaronami oraz z kopytkami czy kluskami śląskimi z tego przepisu. Smacznego!
Przybliżona wartość kaloryczna w jednej porcji:
- Wartość energetyczna: 228 kcal,
- Białko: 25,44 g,
- Tłuszcze: 11,35 g,
- Węglowodany: 6,79 g,
- Błonnik: 1,43 g.
fot. własna / pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym z kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym
One thought on “Pierś z kurczaka w delikatnym sosie pieczarkowym”