Omlet jest to klasyczna potrawa z jajek, którą dość łatwo możemy modyfikować poprzez różne dodatki. Można je przygotowywać zarówno na słodko – z owocami, dżemem albo jogurtem jak i na słono. Omlet francuski – taki jak w poniższym przepisie – smażymy tylko z jednej strony. W naszej kuchni znane są także omlety: hiszpański, frittata oraz biszkoptowy.
Składniki na porcję dla dwóch osób:
- 5 jajek (280 g),
- Ser sałatkowy lub ser feta (80 g),
- Kawałek pora (60 g),
- Garść szpinaku (35 g),
- Kilka suszonych pomidorów (15 g),
- Olej lub oliwa (3 g).
Sposób przygotowania:
- Najpierw rozbijam jajka i dokładnie, energicznie mieszam za pomocą trzepaczki.
- Rozgrzewam patelnię z olejem, kroję pora i pomidory, które podsmażam przez około 2-3 minuty.
- W międzyczasie przygotowuję sobie ser, który kroję w kostkę i myję liście szpinaku.
- Jajka mieszam ze szpinakiem i wlewam na patelnię.
- W trakcie smażenia, układam ser pokrojony w kostkę na wierzch i przykrywam.
- Omlet smażę na możliwie jak najmniejszym gazie, lecz pod przykryciem – tak aby wysoka temperatura ścięła jajka zarówno od spodu jak i z wierzchu.
- Czas smażenia to około 5-6 minut. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze dla jednej porcji:
- Wartość energetyczna: 316 kcal,
- Białko: 23,36 g,
- Tłuszcze: 22,46 g,
- Węglowodany: 5,27 g,
- Błonnik: 1,18 g.