Składniki jakich potrzebujesz do zrobienia sosu:
- 2 małe marchewki (110 g),
- 1 cebula (100 g),
- 4 pieczarki (120 g),
- Suszone pomidory (50 g),
- 1 ząbek czosnku (5 g),
- Olej (15 g),
- Koncentrat pomidorowy (120 g) i 380 ml wody lub pomidory w puszce (500 g),
- Mięso mielone z szynki (400 g),
- Makaron spaghetti (300 g),
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka.
Sposób przygotowania sosu a’la bolognese:
Z podanego przepisu wychodzi około 5 porcji. Kroję marchewkę, cebulę, pieczarki i suszone pomidory dość drobno, rozgrzewam olej na patelni i podsmażam te składniki. Po kilku minutach dorzucam drobno pokrojony ząbek czosnku i mięso. Gdy mięso jest już usmażone (po około 10 minutach), dodaję przyprawy – łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę papryki w proszku i 5 łyżeczek ziół prowansalskich. Mieszam i dodaję pomidory lub koncentrat wraz z wodą.
Jeżeli lubisz mocno pomidorowy sos, możesz dodać zarówno pomidory jak i koncentrat. Sos przykrywam i duszę przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Podaję z makaronem spaghetti ugotowanym al dente. Spaghetti z sosem a’la bolognese można posypać twardym tartym serem, np. parmezanem. Smacznego!
Przybliżona wartość kaloryczna 1 porcji:
- Wartość energetyczna: 435 kcal,
- Białko: 26,72 g,
- Tłuszcze: 14,06 g,
- Węglowodany: 49,88 g,
- Błonnik: 3,75 g.
fot. własna