Ogórek to jedno z najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Spożywany zarówno na surowo – do sałatek, surówek czy kanapek, ale także i po obróbce. Popularne u nas są ogórki kiszone oraz pod postacią korniszonów. Są także polecane w dietach odchudzających i oczyszczających, ze względu na mała kaloryczność. Ogórki składają się aż w 98 procentach z wody. Niestety nie mają w sobie wiele witamin, ale i tak warto je włączyć do codziennej diety.
Jakie wartości odżywcze ma ogórek?
Ogórki zawierają błonnik, który reguluje pracę naszego układu trawiennego. Z tego też powodu jest często używany w dietach oczyszczające. Ogórki mają tylko 15 kcal w 100 gramach, więc można je również traktować jako zdrową przekąskę i alternatywę dla chipsów czy orzeszków. Z witamin w ogórku znajdziemy witaminę C, K, E, A, B6 i inne witaminy z grupy B. Ogórki mają w sobie także małe ilości wapnia, żelaza, magnezu i innych minerałów (szczegóły poniżej).

Ile kalorii ma surowy ogórek (przed obróbką termiczną)?
- Wartość energetyczna w 100 g: 15 kcal,
- Białko: 0,65 g,
- Tłuszcze: 0,11 g,
- Węglowodany: 3,63 g,
- Błonnik: 0,50 g.
Jakie ogórki wybrać, aby były świeże?
Jak wybrać świeże ogórki i jak je przechowywać? Przede wszystkim kupiony przez Ciebie ogórek musi być twardy, a jego skórka nie może być zmarszczona. Ogórków niestety nie da się przechowywać zbyt długo, ponieważ szybko tracą wilgoć. Warto zatem podczas sezonu wykorzystać świeże ogórki do zrobienia przetworów – sałatek konserwowych czy kiszonek. Jeżeli chcesz przechowywać świeże ogórki jak najdłużej – trzymaj je w lodówce, w temperaturze około 5 stopni. W ten sposób ogórki wytrzymają 2-3 tygodnie.
Czy ogórek ma właściwości lecznicze?
Ogórki są zdecydowanie pomocne podczas nawadniania organizmu. Szczególnie dużo powinniśmy ich spożywać w upalne dni – woda zawarta w ogórku będzie dobrym zamiennikiem czy przerywnikiem dla zwykłej wody. Ogórek również ma działanie moczopędne i co za tym idzie pomaga usunąć nadmiar wody z naszego organizmu.
Ogórki mają bardzo niski indeks glikemiczny (15), a jego spożywanie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Dodatkowo z racji niskiej kaloryczności pomaga utrzymać prawidłową wagę.
Kosmetyka również czerpie z naturalnych korzyści tego zielonego warzywa. Wykorzystaj ogórka i zrób sobie naturalną, domową maseczkę lub tonik – ogórek odświeży skórę, oczyści ją i nawodni. Dodatkowo ma potas, magnez i krzem, które mają pozytywny wpływ na naszą cerę. Ogórek jest dobry nie tylko na powieki, ale i na całą twarz.

Jakie witaminy i składniki mineralne są w ogórkach ze skórką (w 100 g)?
- Witamina C – 2.8 mg
- Tiamina – 0.027 mg
- Ryboflawina – 0.033 mg
- Niacyna – 0.098 mg
- Witamina B6 – 0.040 mg
- Kwas foliowy – 7 µg
- Witamina A – 105 IU
- Witamina E – 0.03 mg
- Witamina K – 16.4 µg
- Wapń – 16 mg
- Żelazo – 0.28 mg
- Magnez – 13 mg
- Fosfor – 24 mg
- Potas – 147 mg
- Sód – 2 mg
- Cynk – 0.20 mg
Więcej o ogórkach:
- Jak zrobić zupę ogórkową? (wkrótce)
- Jak zrobić ogórki małosolne i kiszone na zimę? (wkrótce)
- Jak zrobić ogórki konserwowe, pikle i inne przetwory na zimę? (wkrótce)
- Jak zrobić sos tzatziki z ogórkami?
- Przepis na sałatkę szwedzką. (wkrótce)
- Pomysły na sałatki z ogórków. (wkrótce)
- Jak zrobić zrazy z ogórkiem kiszonym? (wkrótce)
- Jak zrobić smaczną mizerię z ogórków? (wkrótce)
9 myśli w temacie “Najpopularniejsze warzywa i owoce: ogórki”