Pomidor to owoc czy warzywo? Choć zazwyczaj w kuchni jest traktowane jako warzywo, to jednak z biologicznego punktu widzenia jest owocem. Te czerwone, aromatyczne owoce są skarbnicą witamin i minerałów, a także podstawą wielu dań i diet. Pomidor zawiera ponad 90% wody, a co za tym idzie ma bardzo mało kalorii – około 19 zależnie od odmiany. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a szczególnie potrzebnego mężczyznom likopenu. Dzięki temu regularne spożywanie pomidorów opóźnia procesy starzenia się, a także wspiera układ sercowo-naczyniowy.
Jakie wartości odżywcze mają pomidory?
Oprócz wcześniej wymienionych przeciwutleniaczy, pomidor jest także bogatym źródłem witaminy C, witaminy E, witamin z grupy B oraz witaminy K. Pomidorki są jednym z najlepszych źródeł potasu, a dodatkowo zawierają wapń, magnez i żelazo oraz śladowe ilości manganu, miedzi i kobaltu.

Ile kalorii ma surowy pomidor (przed obróbką termiczną)?
- Wartość energetyczna: 18 kcal,
- Białko – 0,88 g,
- Tłuszcz – 0,20 g,
- Węglowodany – 3,89 g,
- Błonnik – 1,20 g.
Jakie pomidory kupować, aby były świeże?
Jak wybrać świeże pomidory? Dobry i dojrzały pomidor jest czerwony, lekko miękki (ale nie za miękki). Wybieraj też takie pomidory, które nie mają bardziej miękkich miejsc. Kupując większą ilość pomidorów, wybierz te na gałązce – dzięki niej dłużej zachowają świeżość. Jeśli kupujesz zapas pomidorów, możesz kupić nawet te lekko niedojrzałe i twardsze – spokojnie dojrzeją w warunkach domowych. Do przetworów, zup czy sosów możesz wybrać te mocno dojrzałe. Pomidory nie powinny mieć wgnieceń i plam, choć czasami przebarwienia pojawiają się na pomidorach hodowanych naturalnie i są wynikiem niewystarczającej ilości makroelementów w ziemi.
Czy pomidor ma właściwości lecznicze?
Choć większość warzyw zaleca się jeść na surowo, aby wydobyć z nich jak najwięcej, to w przypadku pomidora są odstępstwa. Likopen jest lepiej przyswajalny po obróbce termicznej. Regularne spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko podwyższonego cholesterolu i reguluje nasze ciśnienie. Potas, który w nich jest zawarty pomaga obniżyć ciśnienie, lecz pamiętaj, że nawet zdrowe w nadmiarze może szkodzić. Pomidory także opóźniają procesy starzenia się skóry i pobudzają produkcję kolagenu. Dodatkowe właściwości zdrowotne pomidorów wynikają z dużej zawartości witaminy C oraz witaminy A.

Jakie witaminy i składniki mineralne są w pomidorach?
- Tiamina – 0.037 mg
- Ryboflawina – 0.019 mg
- Niacyna – 0.594 mg
- Witamina B6 – 0.080 mg
- Kwas foliowy – 15 µg
- Witamina A – 833 IU
- Witamina E – 0.54 mg
- Witamina K – 7.9 µg
- witamina C – 13.7 mg
- Wapń – 10 mg
- Żelazo – 0.27 mg
- Magnez – 11 mg
- Fosfor – 24 mg
- Potas – 237 mg
- Sód – 5 mg
- Cynk – 0.17 mg
Więcej o pomidorach:
- Jak zrobić przecier pomidorowy? (wkrótce)
- Jak sparzyć pomidora? (wkrótce)
- Jak zrobić zupę pomidorową? (wkrótce)
- Dieta wątrobowa – co można jeść będąc na niej? (wkrótce)
- Jak zrobić domowy ketchup? (wkrótce)
- Jak zrobić aromatyczny sos ze świeżych pomidorów? (wkrótce)
11 myśli w temacie “Najpopularniejsze warzywa i owoce: pomidory”