Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij

Pieczone placki ziemniaczane z dodatkiem łososia i sosu tzatziki.

pieczone placki ziemniaczane

Składniki jakich potrzebujesz do przygotowania placków ziemniaczanych z piekarnika:

  • Ziemniaki – 900 g,
  • Cebula – 140 g,
  • Jajko – 1 szt. (60 g),
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g),
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki.

Sposób przygotowania placków:

Ziemniaki obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach, to samo robię z cebulą. Cebulę można także pokroić w drobną kosteczkę, tak samo jak czosnek. Doprawiam ziemniaki solą, pieprzem, majerankiem oraz suszoną natką pietruszki i odstawiam na ok. godzinę. Po tym czasie ziemniaki puszczą sok – należy je odcisnąć. Do odciśniętych ziemniaków dodaję jajko i dokładnie mieszam.

pieczone placki ziemniaczane
fot. własna

W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Placki rozkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wsadzam do piekarnika na około 20 minut (aż do uzyskania rumianego koloru). Podany przepis nie zawiera oleju, więc można go uznać za fit. Pieczone placki ziemniaczane najczęściej podaję z sosem tzatziki z tego przepisu i łososiem – surowym lub wędzonym. Tak przygotowane pieczone placki ziemniaczane można też podawać „po węgiersku”, a nawet i na słodko.

Z podanego przepisu wychodzi ok. 8-9 sztuk placków.

Przybliżona wartość kaloryczna jednej porcji (samych placków, bez sosu i łososia):

  • Wartość energetyczna: 106 kcal,
  • Białko: 3,10 g,
  • Tłuszcze: 0,84 g,
  • Węglowodany: 22,65 g,
  • Błonnik: 1,96 g.
Koszt przygotowania jednej porcji / całości: 0,33 zł / 3,00 zł.

2 myśli w temacie “Pieczone placki ziemniaczane z dodatkiem łososia i sosu tzatziki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: