Składniki jakich potrzebujesz do przygotowania placków ziemniaczanych z piekarnika:
- Ziemniaki – 900 g,
- Cebula – 140 g,
- Jajko – 1 szt. (60 g),
- Czosnek – 1 ząbek (5 g),
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki.
Sposób przygotowania placków:
Ziemniaki obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach, to samo robię z cebulą. Cebulę można także pokroić w drobną kosteczkę, tak samo jak czosnek. Doprawiam ziemniaki solą, pieprzem, majerankiem oraz suszoną natką pietruszki i odstawiam na ok. godzinę. Po tym czasie ziemniaki puszczą sok – należy je odcisnąć. Do odciśniętych ziemniaków dodaję jajko i dokładnie mieszam.

W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Placki rozkładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wsadzam do piekarnika na około 20 minut (aż do uzyskania rumianego koloru). Podany przepis nie zawiera oleju, więc można go uznać za fit. Pieczone placki ziemniaczane najczęściej podaję z sosem tzatziki z tego przepisu i łososiem – surowym lub wędzonym. Tak przygotowane pieczone placki ziemniaczane można też podawać „po węgiersku”, a nawet i na słodko.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 8-9 sztuk placków.
Przybliżona wartość kaloryczna jednej porcji (samych placków, bez sosu i łososia):
- Wartość energetyczna: 106 kcal,
- Białko: 3,10 g,
- Tłuszcze: 0,84 g,
- Węglowodany: 22,65 g,
- Błonnik: 1,96 g.
2 myśli w temacie “Pieczone placki ziemniaczane z dodatkiem łososia i sosu tzatziki.”