Składniki jakich potrzebujesz do przygotowania kaszotto:
- Pierś z kurczaka bez skóry – 200 g,
- Świeży burak – 180 g,
- Kasza jęczmienna pęczak – 90 g,
- Por – 60 g,
- Olej ryżowy – 20 g,
- Przyprawy: curry, sól, pieprz, kolendra, czosnek w proszku.
Sposób przygotowania kaszotto:
Kroję kurczaka, pora i obranego wcześniej buraka, po czym wrzucam na rozgrzaną patelnię z olejem ryżowym. Podsmażam około 10-15 minut. Gdy kurczak się zetnie, a cebulka zeszkli, dosypuję 90 gram kaszy pęczak, podlewam szklanką wody, przykrywam i duszę ok. 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Przyprawy dodaję wraz z kaszą. Curry idealnie uzupełnia smak tego dania. Neutralny i delikatny kurczak, aksamitna kasza pęczak i lekko słodkawy burak, doskonale współgrają z lekko o strym i aromatycznym porem i przyprawą curry.

Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, a także składa się tylko z kilku składników. Z podanych składników wychodzą dwie średnie porcje.
Przybliżona kaloryczność jednej porcji:
- Wartość energetyczna: 410 kcal,
- Białko: 28,13 g,
- Tłuszcze: 14,78 g,
- Węglowodany: 43,97 g,
- Błonnik: 5,22 g.
Cena jednej porcji: 1,59 zł.